2009. április 22., szerda

19. Szuper szerda XD

Jaaaaj, a mai nap annyira de annyira jóóóó volt :)

Reggel rájöttem, hogy böven ráérek felkelni, hétkor, még így is kész vagyok 40re, ök meg valamikor 47 körül kezdenek rohangálni, hogy hol a cipö meg a kocsikulcs meg ilyenek... :D A mai órarendemet tökre szeretem, csak lehetne egy kicsit rövidebb... Szóval, dupla némettel nyitottunk, ahol szövegértéseztünk meg ilyenek, de tök hamar eltelt :) Ja igen, a reggeli rádiós müsorból ma kb. senki nem értett semmit, ugyanis egy spanyol nyelvü dalocskát prezentáltak nekünk :) Kitty, neked tuti tetszett volna, söt le is tudtad volna fordítani nekem, ugye? :D Rékával is beszélgettem sokat, tudom, hogy írtam már de annyira aranyos lány :D Megint megegyeztünk, hogy amint lesz egy szabad hétvégéje, majd összefutunk valamerre, Réka, Feri meg én :)

A dupla töri számomra szabad, tehát nem kell bejárnom, viszont azért belestem a terembe, ugyanis múltkor felfedeztem, hogy van egy magyar poszter a falon, de nem volt idöm megnézni. Ma azonban alaposan szemügyre vettem, és ilyen jó kis lelkesítö szocialista plakát, 1950 körülböl :D A szövege is olyan tipikus, tudjátok, meg az emberek ábrázolásmódja is. Majd lefotózom, ígérem.

A törit Ferivel töltöttem, köszi Feri, hogy elviseltél 2 teljes órán keresztül :D. Kicsit sétáltunk a városban, elöször is megmutatta a házukat, mármint Kseniáék lakását, szép nagyon, és hmm, akkora hatalmas, mint otthon egy családi ház :D. Ès nekik is van Muuminos bögréjük, megint oda meg vissza voltam az örömtöl, amikor megláttam öket...tudom, fanatikus vagyok, de nah... :D Ja igen, lehet hogy nem is tudjátok, hogy ki az a Muumin, szóval a bejegyzés végén majd írok az ö történetéröl is. Szóval, Ferivel kekszet ettünk meg joghurtot, és jókat nevettünk :D Aztán elsétáltunk a házuk mellett lévö dombra, aminek a tetején szép kert van kialakítva, meg egy torony is áll ott, de hogy mire használják, azt senki se tudja megmondani. Az ablakon benézve mindenesetre az jött át hogy nyáron étterem lehet ott. Mivel az egész hely kimagaslik a városból, iszonyat szép kilátás nyílik a tájra, belátod az erdöket, a nagy tavat, a kikötöt, a templomot, a házakat, kerteket, utakat... gyönyörü :) Ráadásul az idö is csodás volt, majdnem 10 fok, napsütés, max bárányfelhök, és havat is alig látsz már. A virágok és a fák kezdenek éledezni, és egyre melegebb lesz, hét végére már 14 fokot mond, jeee :D. Ja egyébként azért voltam csak Ferivel, mert ezen a héten Ksenia a svéd lány programjain fog részt venni, majd szombaton (azt hiszem, akkor... :D) elindul Oroszországba, és csak jövö hét hétvégén jön haza. Szóval ö ma nem volt velünk, mert Savolinnába mentek a svédekkel. Ma is együtt ebédeltem Roosával, Päivival, Annamarival (tudom, hogy nem így írják, de én mindig így hívom :D), Ferivel és Ksenia egyik barátnöjével, akinek meg nem mondom most a nevét, de ö is Ukrajnából jött, akárcsak Ksenia családja. A mai ebéd valami krumplipürés, darált húsos dolog volt a tetején talán sajttal, ja meg répasaláta. Nagyon jo volt, csak kicsit meleg, meg a répát mindig nyakon öntöm egy adag szósszal, úgy sokkal jobb :D Jajjj, és lehet tippelni, hogy mit ittam mellé. Igen, gratulálok, tényleg tejet :D

Ebéd után kicsit össze voltam kavarodva, ugyanis valamiért teljesen elfelejtettem, hogy ma van fizikám is, szóval furán néztem, amikor a fizikaterem felé vettük az irányt, de aztán leesett, hogy ja tényleg. Szóval 45 percig az optika rejtemleibe ástam magam, és az optikai rácsot meg az interferenciát vizsgálgattam. Az itteniek is hasonló dolgokat vesznek, csak sokkal egyszerübben, semmi komoly számolás, semmi bonyolult szakszó vagy ilyesmi. Ja és rengeteget kísérleteznek, amit a tanár mindig ki is vetít a különleges vetítöinek egyikével.

A dupla angol viszonylag eseménytelenül telt, kivéve, hogy a tanárnö ma felszólított, jessz :D Végre. A 2. órán megint a nyelvi laborban voltunk, és ott 2006-os teszteket töltögettünk, olyasmit, mint amit nálunk az érettségin is kérnek, tudjátok, listeninges feladatok... Hibátlan lett az összes, hurrá :D Az angol után még vallásunk is volt, ahol kiolvastam az Eclipse-t (tudjátok, vámpíros sztori, Twilight az elsö része, New Moon a 2. és az Eclipse a 3... aztán lesz még a Breaking Dawn és a Midnight Sun...oké, rajongó-mód kikapcsolva).

Suli után talákoztunk Riitával, majd elugrottunk venni pár dolgot, és megint megtaláltam a Muuminus dolgokat... :D. Itthon pedig hmm, hát kajáltam, meg neteztem meg beszélgettünk, most meg mindenki visszahúzódott pihenni :).

Szóval ígértem pár szót Muuminról is. Aki jól tud angolul és soksok infót szeretne, az katt ide, aki inkább magyarul olvasná, annak gyors fordítok :). Tehááát, Tove Jansson írni ill. rajzolni is nagyon szeretö (meg tudó) néni kezei közül került ki ez a mese, mely eredetileg svéd nyelven jelent meg Finnországban. Néhány évvel késöbb japán anime sorozat is készült a történetböl, ezt egyébként itthon is vetítették a 90-es években, valamint több kis könyvet is kiadtak meg minden. Ha ide vagy ide kattintasz, akkor képeken is láthatod öket :) Ez pedig egy magyar Muumin oldal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése