2009. április 23., csütörtök

20. Tömegközlekedés

Annyiraannyiraannyira jó idö van, nagyon szereteeeem :) 11 fok körül van, süt a nap, megjelentek a sárga virágok :D Tiszta jó :)

Tegnap este még elmentünk sétálni, kb. olyan 5 km volt megint. Annyira szép volt a naplemente, csináltam is pár képet. Hétvégén kábelem is lesz, akkor majd felpakolom öket, ígérem :) Séta közben beszélgettünk, például a suliról is. Azért itt is meghajtják ám öket rendesen, szóval nem kell öket annyira irigyelni :D A többség nagyon nem szereti, hogy ilyen vizsgaheteik vannak 2 havonta, és mindig változik az órarend meg minden. A "szorgalmi idöszakban", szóval amíg csak suliba járnak, de nincsennek nagy vizsgák, ugyanúgy tanulni kell, muszáj haladni az anyaggal, mert minden szemeszterben, azaz 2 hónapban végigvesznek tárgyanként egy könyvet, és ha mondjuk 7 tárgyad van, mint Roosának, akkor a vizsgahétre 7 teljes könyvet kell megtanulnod. Az meg szinte lehetetlenség, hogy egy hétvége alatt megtanuld a 7 könyvet. Roosa szerint sokkal jobb lenne, ha itt is lennének feleltetések, kisdolgozatok, akkor sokkal több jegyük lenne, nem kéne annyira félni attól, hogy ha esetleg rosszul kelnek fel a vizsganapon, akkor úszott az egész jegyük.

Ma a suli okés volt, dupla vallással indítottunk, beletemetkeztem a Jane Eyre-be, majd második órán a vallás tanár a kezembe nyomott egy könyvet, hogy nézegessem a képeket, tök jó könyv. Hát oké, egész órán képeket nézegettem, olyan lassússággal, ahogy csak tudtam :D.

A kémiákat szeretem, olyan jó a terem... kicsit az alkonyatos bioszteremre emlékeztet :D Természetesen ott is olvasgattam. Nem rossz a Jane Eyre, de nem lesz a kedvencem sem. Korrekt, azt hiszem, egy rossz szavam se lehet rá, csak nem tudott annyira magával ragadni.

Az ebédet Rékával és a barátnöivel fogyasztottuk el, mármint Roosa, Päivi és én. Annyira ízlett a mai kaja, ilyen tejbegríz szerüség volt, de magvak is voltak benne, a tetejére meg olyan málnás szószt lehetett önteni, mint amilyet itthon is csináltunk egyszer, csak itthon kocsonyásabb volt, meg volt benne szeder is. Bár lehet, hogy a sulisban is volt, csak nem figyeltem eléggé. :) Vettem a tegnapi répás salátából is, de elég fura íze volt, szóval inkább csak a kis ropogtatni való kenyérszerüséget, meg a felvágottat ettem meg.... a tejbegríz után persze :D. Ebéd közben Réka megemlítette, hogy május 17én lesz ilyen összejövetel, amit az itteni Finn-Magyar Társaság szervez, ilyen kis piknikes dolog :) Nagyon várom már, csak az a helyzet, hogy aznap lesz Ksenia szülinapja, és lehet elutaznak Èsztországba, és akkor persze nem tudnak jönni :((((.

A lyukas töri óra hamar elszállt, Ferivel és Kseniával voltam, a svéd lány ma nem volt suliban, mert a többi svéddel együtt bementek a városba körülnézni, vásárolni meg ilyenek. Èrdekes, hogy ök igazából svéd finnek, szóval svédek eredetileg, de Finnországban élnek, azon a részen, ahol nagyon vegyes a lakosság és mindenki beszél finnül meg svédül is. Ha kb. 20 km-ert mész még Svédország felé, akkor viszont már csak svédül beszélnek az emberek, semmi finn. Ez azért érdekes, hogy nem beszélik annak az országnak a nyelvét, amiben élnek, de a finneknek meg kötelezö svédül tanulni... fura :) Szóval, a lyukas órában megint felmentünk a kis dombra, és csak ültunk egy padon, beszélgettünk meg néztünk ki a fejünkböl. Ilyen is kell néha :D.

A délutáni dupla német mondhatni hamar eltelt, 2004-es záróvizsga feladatlapot töltögettünk, egészen pontosan szövegértésest, és meglepöen jól ment. Na, ennyit mára az egózásból :D. Ja és a melléknévragozással foglalkoztunk. Nem annyira a kedvenc témám, de hát ezt is tudni kell :).

Suli után senki sem tudott értünk jönni, szóval busszal jöttünk haza. Päivi is megvárt minket, szóval amíg mi dupla németen üldögéltünk, ö addig valamerre lazult :D. Az óra 2 óra 45kor ért véget, de szent céljuk volt a 2 óra 45ös buszt elérni... nem láttunk rá valami sok esélyt, mindenesetre ütemes tempóban száguldottunk a buszmegállo felé, ami meg kell hogy mondjam, nem volt valami közel :D Még jó, hogy sportcipöben voltam. Természetesen lekéstük a buszt, de legalább sportoltunk egy kicsit a nagy adag tejbegríz után :) Miközben vártunk, alaposan szemügyre vettem a szemben lévö épületet és az onnan kijövö diákokat. Mint kiderült, az is egy középsuli, csak nem gimi, hanem szakmunkásképzö. Senkit nem akarok megsérteni, de hmmm, igen érdekes arcok jöttek ki az épületböl. Kedvencem 2 naggggyon menö börszerkós, terepnadrágos fiú volt, akik állandóan köpködtek, de olyan nagyot és olyan messzire, hogy kb. a hányinger kerülgetett. Èljen az intelligencia :D. A busz se volt sokkal kellemesebb. Mondták a lányok, hogy nagyon drága a jegy, de hogy 3 euró legyen... :D Kicsit leesett az állam. Ez olyan, mintha otthon kb. 1200 forintért jutnál ki a Lencsésire. Mármint 1200 forint egy helyijáratos jegy, nem bérlet meg semmi... na és az arcok, akika buszon voltak :D Mint kiderült, tényleg igaz, hogy itt csak az megy busszal, aki hmmm... nagyon rá van szorulva. Néhány ember úgy bámult, mintha rám lenne írva nagy betükkel, hogy "hé, külföldi vagyok, légyszi bámulj meg!". Egyébként föleg idös nénik utaztak, pár nagyon fura, természetesen totál intelligens 12-13 év körüli fiú, egy lány, akinek hupikék kabátja volt, rajta rózsaszín hajgumikkal (igen, felerösítette öket valamivel a kabátra)... hmm, szóval ez is egy élmeny volt, de meg kellett tapasztalni :D.

Mi értünk leghamarabb haza, szóval csináltunk jó kis egészséges kaját, sült krumpli meg valami fagyasztott fasírt :D. Egyébként semmi különös nincs, Matti is hazaért a munkábol, Riita is, pedig ö még fodrásznál is volt, és most cuki göndör a haja, de ez csak ideiglenes állapot :D.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése